Σε ότι αφορά την αγροτική παραγωγή του καφέ, υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες οι οποίες παράγονται από τα αντίστοιχα δύο είδη καφεόδεντρων.
Η μία ποικιλία ονομάζεται arabica (Αραμπικα = Αραβική) και η άλλη robusta (Ρομπούστα = εύρωστη). Οι περισσότερες εταιρίες εμπορίας καφέ, χρησιμοποιώντας ποικίλους συνδυασμούς κυρίως αυτών των δύο ποικιλιών, δημιουργούν διάφορες γεύσεις και αρώματα.
Η ποικιλία arabica η οποία είναι η πιο αρχαία αλλά και η πιο διαδεδομένη από τις δύο ποικιλίες, μιας και η καλλιέργειά της αντιστοιχεί στο 75-80% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Ευδοκιμεί κυρίως σε υψόμετρα μεταξύ 4000 έως 6000 ποδιών πάνω από τη στάθμη θάλασσας, ενώ ωριμάζει σε 6-9 μήνες. Γενικά, δεν θεωρείται εύκολη η καλλιέργεια της ποικιλίας μιας και απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες εδάφους και κλίματος, δεν προσαρμόζεται καλά στις απότομες αλλαγές συνθηκών και χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση κατά τη συγκομιδή, η οποία γενικά θεωρείται μικρή.
Για όλα τα παραπάνω όμως, μας ανταμείβει με την εξαιρετική της ποιότητα που προδίδεται από το έντονο άρωμα και την ασύγκριτη γεύση των καρπών της.