Η ποικιλία καφέ arabica

Home  /  coffee stories  /  Η ποικιλία καφέ arabica

On Οκτώβριος 12, 2017, Posted by , In coffee stories, By ,,, , With Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ποικιλία καφέ arabica

Σε ότι αφορά την αγροτική παραγωγή του καφέ, υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες οι οποίες παράγονται από τα αντίστοιχα δύο είδη καφεόδεντρων.

Η μία ποικιλία ονομάζεται arabica (Αραμπικα = Αραβική) και η άλλη robusta (Ρομπούστα = εύρωστη). Οι περισσότερες εταιρίες εμπορίας καφέ, χρησιμοποιώντας ποικίλους συνδυασμούς κυρίως αυτών των δύο ποικιλιών, δημιουργούν διάφορες γεύσεις και αρώματα.

Η ποικιλία arabica η οποία είναι η πιο αρχαία αλλά και η πιο διαδεδομένη από τις δύο ποικιλίες, μιας και η καλλιέργειά της αντιστοιχεί στο 75-80% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Ευδοκιμεί κυρίως σε υψόμετρα μεταξύ 4000 έως 6000 ποδιών πάνω από τη στάθμη θάλασσας, ενώ ωριμάζει σε 6-9 μήνες. Γενικά, δεν θεωρείται εύκολη η καλλιέργεια της ποικιλίας μιας και απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες εδάφους και κλίματος, δεν προσαρμόζεται καλά στις απότομες αλλαγές συνθηκών και χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση κατά τη συγκομιδή, η οποία γενικά θεωρείται μικρή.

Για όλα τα παραπάνω όμως, μας ανταμείβει με την εξαιρετική της ποιότητα που προδίδεται από το έντονο άρωμα και την ασύγκριτη γεύση των καρπών της.

Comments are closed.