Το καβούρδισμα του καφέ

Home  /  coffee stories  /  Το καβούρδισμα του καφέ

On Ιούλιος 22, 2017, Posted by , In coffee stories, By ,,,, , With Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το καβούρδισμα του καφέ

Η διαδικασία του καβουρδίσματος (ή καβουρντίσματος) των κόκκων του καφέ είναι μια εξαιρετικά σημαντική εργασία, η οποία καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Σε γενικές γραμμές, συναντάμε τρία είδη καβουρδίσματος:

Το δυνατό καβούρδισμα, που συνηθίζεται σε χώρες όπως η Ισπανία και Ιταλία, το οποίο αποδίδει στον καφέ πολύ δυνατή, κάπως όξινη γεύση και σκούρο χρώμα.

Το μέτριο καβούρδισμα, που συνηθίζεται σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ελβετία αλλά και η Αμερική, το οποίο αποδίδει στον καφέ δυνατή γεύση και καφέ χρώμα.

Το χρυσαφένιο καβούρδισμα, που συνηθίζεται σε χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία αλλά και η Ελλάδα, το οποίο αποδίδει στον καφέ πιο ήπια γεύση και χρώμα.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο παραπάνω διαχωρισμός είναι ενδεικτικός, καθότι υπάρχουν πάρα πολλές εναλλακτικές τόσο χρωμάτων, όσο γεύσεων και αρωμάτων, που σχετίζονται με τον τρόπο που εφαρμόζεται η διαδικασία.

Ανάλογα με τη μηχανή και το επιθυμητό είδος καβουρδίσματος, οι κόκκοι ψήνονται σε θερμοκρασία 180°C – 250°C για περίπου 10 -20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, στους κόκκους μεταβάλλεται το χρώμα, το μέγεθος, η σύσταση εφόσον αφυδατώνονται, αλλά και η αναλογία των αρωματικών ελαίων.

Το καβούρδισμα θεωρείται «τέχνη». Ένας έμπειρος επαγγελματίας μπορεί να αποδώσει εξαιρετική γεύση, χρώμα και άρωμα στον καφέ, «φιλτράροντας» τα καλύτερα χαρακτηριστικά του κάθε κόκκου!

Comments are closed.