Οι Ονομασιες του Καφε Espresso

Home  /  coffee stories  /  Οι Ονομασιες του Καφε Espresso

On Ιανουάριος 1, 2017, Posted by , In coffee stories, By ,,, , With No Comments

solo_espresso

Ο Espresso αποτελεί έναν από τους διασημότερους καφέδες της Γηραιάς Ηπείρου αφού καταναλώνεται πλέον “μετά μανίας” σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Το περίφημο αυτό ρόφημα διαθέτει πολλές ονομασίες, οι οποίες προέρχονται από τη γειτονική μας Ιταλία, ανάλογα με τον τρόπο που παρασκευάζεται:

Espresso (ή Caffe) doppio
Είναι ο διπλός espresso, ο οποίος δεν σερβίρεται σε φλιτζάνι αλλά σε κούπα.

Espresso (ή Caffe) ristretto
Είναι ο πολύ δυνατός espresso ο οποίος πίνεται μονομιάς (σαν σφηνάκι…).

Espresso (ή Caffe) lungo
Αποτελεί ίσως τον δημοφιλέστερο καφέ στην Ιταλία και είναι ο αραιωμένος espressoμε λίγη περισσότερη ποσότητα νερού. Είναι κάπως πιο δυνατός από τον κανονικό espresso, εξαιτίας του τρόπου παρασκευής του: τo καυτό νερό αφήνεται να τρέξει μέσα από τον καφέ λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω από το κανονικό, με αποτέλεσμα να εισάγονται περισσότερες πικρές ουσίες.

Cappuccino
Ο διάσημος αυτός καφές, παρασκευάζεται με την προσθήκη ορισμένης ποσότητας από ζεστό αφρόγαλα πάνω στον espresso lungo.

Espresso (ή Caffe) moka
Είναι ο espresso που παρασκευάζεται στο ιταλικό μπρίκι, το οποίο εφήυρε η εταιρία Bialetti το 1933. Συνήθως φτιάχνεται στο σπίτι.

Espresso (ή Caffe) macchiato
Αν σας αρέσει το γάλα στον καφέ σε μικρές όμως ποσότητες, ο Espresso macchiato μάλλον σας ταιριάζει, αφού περιέχει μονάχα μια μικρή δόση από ζεστό αφρόγαλα.
Caffelatte

Απευθύνεται σε όσους προτιμούν τον καφέ τους με αρκετό γάλα, αφού παρασκευάζεται από ίσα μέρη espresso lungo και ζεστού γάλατος.

Espresso (ή Caffe) con panna
Είναι ο espresso lungo με χτυπημένη κρέμα γάλακτος πασπαλισμένη με λίγη σκόνη κακάο.

Espresso (ή Caffe) corretto
Απευθύνεται σε όσους προτιμούν τον καφέ τους με λίγο αλκόολ. Στη Βόρεια Ιταλία συνηθίζεται να προσθέτουμε λίγη grappa, ενώ στη Νότια λικέρ με γλυκάνισο. Σε ορισμένα μέρη, το αλκόολ σερβίρεται ξεχωριστά και όχι μέσα στον καφέ.

Espresso (ή Caffe) freddo
Η ακριβής ονομασία είναι Caffe shakerato, και είναι ο παγωμένος espresso, ο οποίος παρασκευάζεται αν χτυπηθεί στο shaker με ελαφρώς τριμένο πάγο και ζάχαρη.

Comments are closed.