H παρασκευή του Ελληνικού καφέ

Home  /  coffee stories  /  H παρασκευή του Ελληνικού καφέ

On Μάιος 15, 2017, Posted by , In coffee stories, By ,,, , With Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο H παρασκευή του Ελληνικού καφέ

Όπως αναφέρουμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, ο Ελληνικός καφές γίνεται από καβουρντισμένους κόκκους καφέ, οι οποίοι στη συνέχεια αλέθονται και ψήνονται στο μπρίκι.

Για την παρασκευή του λοιπόν, θα χρειαστούμε Ελληνικό καφέ (φρεσκοαλεσμένο κατά προτίμηση), νερό και ζάχαρη εφόσον δεν τον θέλουμε σκέτο.

Βασικά Είδη και Αναλογίες:

  • Σκέτος, 1 φλυτζανάκι νερό με 1 κουταλάκι καφέ
  • Με ολίγη, 1 φλυτζανάκι νερό με 1 κουταλάκι καφέ και με λίγη ζάχαρη στην άκρη του κουταλιού
  • Μέτριος, 1 φλυτζανάκι νερό με 1 κουταλάκι καφέ και με 1 κοφτό κουταλάκι καφέ ζάχαρη
  • Γλυκός, 1 φλυτζανάκι νερό με 1 κουταλάκι καφέ και με 1 κοφτό κουταλάκι καφέ ζάχαρη

Ανάλογα βέβαια με τις προτιμήσεις του καθένα, οι παραπάνω αναλογίες ποικίλουν, ενώ ο Ελληνικός καφές σερβίρεται και διπλός, με τις βασικές αναλογίες διπλασιασμένες κατά περίπτωση.

Ένα από τα μυστικά του Ελληνικού καφέ βρίσκεται στο βράσιμο. Όσο κι αν βιαζόμαστε μερικές φορές να πιούμε τον καφέ μας, καλό είναι να περιμένουμε να βράσει αργά και όχι απότομα. Ανακατεύουμε στην αρχή και μετά περιμένουμε να αρχίσει να φουσκώνει το καϊμάκι, οπότε ή τον βγάζουμε από τη φωτιά ή ανεβοκατεβάζουμε το μπρίκι για να ρυθμίσουμε το καϊμάκι.

Από το καϊμάκι που προκύπτει σε συνδυασμό με το ανεβοκατέβασμα του μπρικιού προκύπτουν και οι ονομασίες βαρύ γλυκός, πολλά βαρύς, βαρύ γλυκός και όχι κ.λ.π.

Comments are closed.